430418 5c3175e3be634bd4a0b5418664656a49 300x211 Dior u Beogradu

Beograd to ti je jedna prefinjena devojka koja nosi crveni Dior ruž i jedan zgodan muškarac koji tačno zna koja je ta nijansa. I tako su im poslovna jutra u Beogradu crvena od pažnje koju izaziva boja na njenim usnama.Toj devojci je, inače, prvi parfem bio Dior, a i prvi ruž.  

Prvi put kad je on pitao “Da li je to Dior?” istopila se i setila se kako je ruž nanela, posvećeno, kao kad poljubiš rame, jer naneti crveni ruž je poseban ritual za nju. To je slavljena nada, jer on je njega tajna želja. Pomislila je kako se retko dešava da muškarci prepoznaju marku karmina i kako je to dodatno uzbuđuje. O, kako su se proširili hodnici njene unutrašje žudnje, vlažni, meki i kremasti dok je slušala njegov glas, kako je sva postala rumena iznutra i kako joj se grlo steglo a usne lagano otvorile! Muškarac koji je vrhunski muževan i šarmantan i ujedno razaznaje finoću razmaza ruža, ne promiče mu situacija kada žena nosi kvalitetnu mekoću i znalački je prepoznaje. On, onda, zna sve, misli ona, on zna sve tajne koje žena nosi i može najdublje da dođe do njih!

Zamislite požudu u uglovima misli, tik do ušiju prepoznavanje nijanse, iščekivanje reakcije, muško interesovanje, crvenilo požude, puteni razgovor, strast na srcastom delu usana, glatkoću pohvale, tu svilu jutra u kojoj se njih dvoje neminovno sreću svakog dana. Zamislite hodnike njenih očiju i duše dok miriše njegovo prisustvo u kancelariji. Ona je budna dok se Beograd mrzovoljno budi i dok se na raskrsnici ispod reke automobila odvajaju ka centru grada, uzbrdo. Ona je budna i njene nijanse se od crvene kreću ka ljubičastoj, do samog beskraja u kome nema boja, ima samo njene nage otvorenosti bez granica. Zna li on to dok seda za svoj radni sto, čuje li da nema više buke Beograda ispod njih, da nema nikakve igre, ona ne želi da se igra, ona želi izistinski da mu oboji usne.

“Na kom li ja oblaku živim”, pita se ona. Možda na onom paralelnom sa Beogradom,  koji je iznad vrhova zgrada i potkrovlja, naparfemisanom, onom koji se direktno spaja sa Lepotom. Ti, devojko, znaš šta znači prepoznavanje. Možda je vreme da mu to kažeš.

Prepoznavanje i isticanje – otvoreni dekolte, naglašeni bista i struk bili su zaštitni znak i Jovanke Broz, prve dame SFRJ. Njen nakit je bio sveden – neupadljive ogrlice i broševi, a uvek je nosila mali zlatni Cartier sat. Svesna svoje prirodne lepote, Jovanka nije volela da se šminka, ali je Diorov crveni karmin bio neizostavan. Jovanka Broz je bila, jednostavno, žena koja nije volela da mnogo menja svoj izgled i stil, što je odlika velikih dama.

Predsednički par je odabrao Dior kao glavni reper za vrhunski modni stil. Za Tita i Jovanku se šilo u uglednim predratnim krojačkim radionicama, ali i u velikoj modnoj radionici u Budimpešti, gde se po poslednjoj pariskoj i engleskoj modi šilo za većinu državnika iz zemalja istočnog bloka.

Veliki deo modnih detalja i donjeg rublja je za predsednički par nabavljan iz nekoliko italijanskih modnih kuća a košulje bile sa etiketama prestižnih francuskih brendova  - Pjer Karden, Iv Sen Loran, i, naravno, Dior. Dior je navodno često šio baš za Jovanku i imao lutku sa njenim merama (sarađivala je i sa Lanvinom, Balmainom i Balenciagom). To se sada po malo stidljivo otkriva a dobar znalac je i tada mogao da prepozna krojeve i večnu lepotu koju garantuju majstori preciznog, milimetarskog ušivanja i merenja.

Eto, Beograd to ti je Dior prošlost i Dior sadašnjost, iako je tako daleko od Pariza, jer Beograd nije nesvet, naprotiv. Beograd to ti je taj crveni susret u poslovnim jutrima koji predoseća vrelinu, to je kremasta tajna, ljubaznost, razmena reči i energija, otvorena finoća i podzemno sanjarenje.  Beograd to ti je jutro ispunjeno vatrenim zadovoljstvom, elegancija razgovora i iščekivanje da se razliju boje najsjanijeg rubina.

p.s. samo imajte u vidu, i Jovanka Broz i devojka iz beogradske sadašnjosti imaju u sebi nešto čak i bitnije od samog Diora – urođenu eleganciju. Dior jeste sjaj koji dodajemo kao zvezdani prah, ali potrebno je da iznutra sijamo kako bi se sjaj mogao nadograditi. Unutrašnji sjaj je onaj koji, u stvari, pokreće strast i život, a finoća je tu da ga dodatno razlije. 

 

Ostavite komentar