U mom, kruševačkom, moravskom kraju za letnju laganu obuću koja se nosi između prstiju postoji naziv jadranke. Kad dođoh u Beograd, čuh vladajući naziv japanke, bio mi je čudan jedno vreme, ali sam ga prihvatila. Jeste logičniji (japanese sandals), u neku ruku. Da li je naziv jadranke neka čudna varijacija na temu japanke ili je to samo jezička slučajnost? Ne znam, ali ću vam reći nešto – zahvalne su za nošenje. Lake, ravne, letnje sasvim, a ipak elegantnije od nekih plastičnih papuča. Ima i lepih papuča, ne sporim, i sama imam jedne sa sijajućim delovima.

A japanke…Možete se igrati sa njima baš, baš, baš. Ne razumem nošenje istih na čarape, stvarno, koliko god da se trudim, ali i ne osporavam. Nije mi ni lepo ni praktično (bez obzira što postoje toe socks (koje su mi, same po sebi, odvratne).

 

Da se vratimo na igru…(ne biram editorijale i modne slike već baš ulične, viđene, praktične, kakve su i japanke).

Kameron Diaz

 

Cameron Diaz Skinny Jeans in Hawaiian Easter Getaway Japan Jadran

 

 

 

Džesika Alba

jessica alba 092410 1 Japan Jadran


Viktorija Bekam

victoria beckham 081410 13 Japan Jadran

Dženifer Eniston

jennifer aniston havaianas flip flops 07 Japan Jadran


Blejk Lajvli

Blake+Lively+Sandals+Flip+Flops+ciHgI2fliCrl Japan Jadran

Inače, zanimljivo je proučavati nazive za ovu obuću u raznim zemljama…U Brazilu se zovu havajske papuče, ili samo havajke, u Grčkoj sajonare, u Poljskoj japonki, a u Rusiji i Ukrajini vijetnamke. Englezi i Amerikanci ih zovu flip flops. Šašavo, jedinstveno, ludo i praktično.

Kao klik klak.

Ostavite komentar

  1. Marina kaže:

    Otkad nisam čula izraz “jadranke”! (Isti nam je rodni kraj, pa to budi uspomene na neke davne dane ranog detinjstva u Takovskoj ulici…). Kako god ih zvali, uvek sam ih volela i još uvek ih rado nosim u svim varijantama. Omiljene svih vremena su mi bile tamno plave sa belim kaišićima koji su kod prstiju imali leptiriće. Bile su od neke penaste gume, sa anatomskim stopalima i tako meke da su mogle da se smotaju u ruci. Činilo mi se da u njima najlakše preskačem lastiš :)

  2. Olivera kaže:

    U moje vreme, nikad nisam volela kad moram da kažem ove reči, ali ovog puta, na žalost moram, zvali smo ih apostolke. Valjda zato što su ih nosili još apostoli. Da su super i kao što ste i sami primetili malte ne za sve, jesu. Da traju, traju, evo već poprilično, a kako stoji stvar, trajaće.
    Eh da, ja nisam ipak baš iz vremena apostola:)