Ovo je knjiga-poslastica. Lavina koja je cekala da se pokrene, pocevsi od suskanja drugih, preko direktnih preporuka, do, cak, fame, ali se citanje do sada migoljilo.
Sam pocetak vec dosta govori – srecemo se (sto posredno, sto neposredno) sa Vagnerom, Niceom, Jozefom Brojerom i Frojdom…
Jozef Brojer, cuveni becki lekar, ima neocekivanu posetu. U trenutku kada pokusava da razresi sopstvenu opsesiju pacijentkinjom Bertom, posecuje ga Lu Salome i moli ga da razgovorom pomogne Niceu, coveku kome se divi i za koga smatra da ce biti jedan od najvecih umova sveta. Frojd je Brojerov stazista, i upoznat je sa detaljima.
Pri prvom susretu Brojera i Nicea citalac drhti od uzbudjenja, sluteci, s pravom, kakva ga lepota dalje ceka.
Ovo je roman o osvitu psihoanalize, o putu koji pomocu emocinalne katarze prazni naboje proslosti. Ovo je roman koji divno prikazuje kako iscelitelj mora da udje u dusu obolelog, u njegov lavirint, a kako se, u isto vreme, pacijent ogleda u pitanjima tarapeuta i ulazi u prostor “iza ogledala”, u sebe samog. Lecimo se sami, lekari i duhovni savetnici samo pomazu nasem telu i mislima da ojacaju.
Niceove ideje spretno su upletene u izmisljene dijaloge, sto je velicanstven dozivljaj za citaoca. “Postani ono sto jesi”, samo je jedna od dubokih recenica koje se mogu izdvojiti iz romana i postati sugestije.
Ovo je roman o preteskom zadatku, na koji je retko ko spreman – doci do odgovora u kom kutku nase licnosti bolest nastaje. Citalac nema zelju da brzo procita nijednu recenicu, naprotiv, knjiga se cita studiozno, uz razmisljanje, stanke, uvide. Vratice vam se sve doumice i nedoumice, prosli razgovori sa vasim duhovnim uciteljima, pohranjeni snovi i odsjaj vase melanholije. Predivno.
Citacete ovu mrezu nadmudrivanja i upliva u misli, razmene i obostranog lecenja i pacijenta i lekara, videcete kako lekar-ispitivac ispituje pacijenta svojim culima, svojom igrom.
Kad se zahukta razgovor dva velikana, citalac je i nem i ispunjen, priziva sve ranije procitano i dozivljeno, guta svoje sopstvene reci, podstaknut je i dirnut, pomeren.
Autor zasluzuje divljenje, koliko je samo promisljanja i znanja bilo potrebno za ovakvu knjigu!!! Genijalna ideja, majstorski sprovedena. Jedna od najboljih knjiga proteklih decenija.

Ostavite komentar