Jelena Anžujska

slika za website Jelena Anžujska

Moja treća knjiga. Knjiga koja se mučila i namučila, čije su stranice ispisane i suzama i suncem.

“Iz raskošne Provanse, umilnih polja lavande, preko Ibra i doline jorgovana, plemenita i plahovita Jelena Anžujska, rođaka francuskog kralja, dolazi u Srbiju do svog budućeg muža kralja Uroša I. Postaje Jelena Nemanjić i jedna od najznačajnijih kraljica koje je Srbija imala.

Ovo je knjiga o lavandi, krinu i jorgovanu, o spajanju boja, mirisa i životnih ciklusa. Jelena priča svoju priču koja je ispunjena iskušenjem, traganjem, verom, ljubavlju i građenjem. Kroz njeno uzrastanje prikazani su burna istorija Srbije tog doba, Jelenini moćni sinovi Milutin i Dragutin i put ka duhovnosti i sopstvenoj duši kroz bol, poverenje, davanje i samilost.
Ana Atanasković je jezgrovito, mirisno i opojno opisala Jelenu Anžujsku, majku, suprugu, kraljicu, monahinju i svetiteljku, a kroz njenu priču čitalac upoznaje jedan od najuzbudljivijih i najviteškijih perioda u našoj prošlosti.”

časopis “Lisa”

PRVO IZDANJE “JELENE ANŽUJSKE” MOŽETE KUPITI U FENIKS LIBRISU I ONLINE:

http://www.feniks-libris.com/jelena-anzujska-knjiga-4

 

Drugo izdanje, izdavač “Art Natron”:

drugo izdanje jelene copy Jelena Anžujska


“Priča o Jeleni Anzžjskoj Ane Atanaskovic je izvanredno stilski, jezički i kompoziciono napisana. Pisana jasnim stilom, kratkom i jezgrovitom rečenicom u prvom licu nosi autobiografski i ispovedni ton obogaćen nadahnutom emocijom. Taj ženski rukopis duboko oslikava istorijske, političke i porodične prilike srednjovekovne Evrope i njene feudalne gospode. Dolaskom Jelene Anžujske na srpski dvor spisateljica je dala profil srpskog naroda i zivot feudalne vlastele na srpskom dvoru. Psihološki i sociološki profilisani likovi sa akcentom na lepoti, nežnosti i dobroti Jelene Anžujske umetnicki zaokruzuju ovaj nestvarni lik, žene, majke, vladarke i monahinje, te ni jednog čitaoca ne ostavljaju ravnodušnim. Zato ovo nije samo prozni roman sa temom iz istorije srpske države, vec apoteoza lepoti, ljubavi, nežnosti i dobroti žene, koja je došla iz jedne druge kulture u srednjovekovnu Srbiju i svim svojim bićem utonula u njen život. To je apoteoza pisana stihom u prozi, nadahnuta emocijom i lirizmom.”

Aleksandra Manojlović

Uvodni deo “Jelene Anžujske” uvršten je u knjigu “Sopoćani” u izdanju Svetigore:

sop 225x300 Jelena Anžujska