Marko Didije Falkon je privatni uhoda u Rimu 70. godine nove ere. Tako pocinje roman u kome je istorija prepuna boja , a problemi junaka lice na savremene (Marko zivi u malom stanu, jedva prezivljava, muci se sa kirijom i ljubavnicama…)
Autorka je uspela da stvori novi zanr, na cemu joj valja cestitati. Uspela je da prikaze ozivele trgove i graju starog imperatorskog Rima, a tokom cele radnje svesrdno uspeva da nasmeje citaoca. Napisala je i pricu o polugama koje se krijumcare radi potkupljivanja i o intrigama na dvoru cara Vespazijana. Ispit je polozila uspesno.
Markove nove nevolje (nove, jer je vecito bio baksuz) pocinju nezgrapnim susretom sa mladom Sosijom. U zelji da osveti njenu smrt Falkon odlazi u mrsku, hladnu, sumornu, neprijatnu rimsku provinciju Britaniju, gde ga “ceka” goropadna Helena, cuvena Sosijina sestra od strica, koja krivi Falkona za niz nesrecnih okolnosti i koja je prema njemu hladnija i od same Britanije. Ona Falkonu “smesta” nastavak istrazivanja u rudniku, odakle ce jedva izvuci zivu glavu. Radnja se onda opet premesta u Rim, sve do svog usijanja za vreme velikog trijumfa carevog sina.
Lik uhode Falkona je brilijantno osmisljen. On je samoironican, priznaje da je baksuz, on je spadalo u svetu nepostenjacina, malerozan, samokritican, neverovatno simpatican. Pratimo sa uzivanjem njegove peripetije: ko ga juri u Rimu, ko ga maltretira u rudnicima; kako je zamalo upao u Ronu, kako su mu zamalo odsekli nogu…
Engleska knjizevnost je, sa druge strane, dobila jos jednu heroinu – Helenu Justinu, svojeglavu, cvrstu, hladnokrvnu, sposobnu mladu zenu, Helenu koja ima “naparfemisani prezir”, zenu koja je hladna i pribrana, a ne lazno umiljata. Uzivamo u njenim odgovorima i zahvaljujemo joj se sto se pojavljuje dok je Falkon izmedju jave i sna, polomljen i prepusten nemilosti britanskog hirurga.
Uzivamo u medjusobnom peckanju ova dva lika. Otkrivamo da je Helena sposobna za setu, a Falkon za nespretnost sa zenama.
Roman verno oslikava rimske noci, ulice, taljige, nosiljke, dogodovstine, sporedne likove. Stari Rim, taj vecni megalopolis, grad-osvajac, ponovo je oziveo pred nama.

Ostavite komentar