Ovo je Amirova prica. Njegovo secanje se poteze iz duboke proslosti, vraca ga u Avganistan i na misao o Hasanu, njegovom prijatelju iz detinjstva.
U stvari, Amir nije u to doba nikada izgovorio rec “prijatelj” jer su Hasan i on pripadnici dva razlicita naroda i dva socijalna polozaja. Duboka proslost otkriva Hasana, drugo ime za milost i milokrvnost. Amir je u Americi i pripoveda o svom poreklu i zivotu u Kabulu pre drzavnog udara, a onda nastavlja pricu i vodi citaoca u dogadjaje kada su 1979 ruski tenkovi zagospodarili ulicama Avganistana. To je istorijski okvir, koji ce se kasnije prosiriti i na 21. vek, i strahovladu talibana. Sustina price je licna.
Hasanova potresna sudbina se naslucuje od pocetka. Hasan je sluga, Amirov pomocnik u hvatanju zmajeva. Naizgled obican pocetak. Ali, autor uspeva da u citaoca unese, sasvim opravdan, strah od nadolazece surove Hasanove sudbine. Zbog toga se nad ovom knjigom zastaje od tuge, ona se odbacuje, jer je preteska tegoba koja se nastanjuje u srcu citaoca.
Citaoca ovog romana susrecu ljudska slabost, dokazivanje, krutost, krhkost, vernost, povlacenje, izdaja, zelja za ponizavanjem, posrnuce, kukavicluk, roditeljska surovost i prevelika ocekivanja, hermeticnost, nemogucnost otkrivanja istine (neraspukle licnosti, zgrcene, prepune predrasuda i straha sta ce drugi reci), istrajnost, suzdrzavanje, neznost, uzas. Crna krv govori izmedju redova, u vecnoj prici o “cistom” i “necistom”.
Teska su i bolna secanja i dogadjaji koje Amir prenosi, cak i borbe zmajeva, gde je samo jedan zmaj pobednik, a narocito ruska agresija i njihovo paljenje sela i skola i pokusaj zatiranja Avganistanaca i teror i zversko ponasanje talibana. Takav, skoro nezamisliv zivot, poredi se sa Amerikom, neopterecenom, zemljom sanse. I otkriva se besmisao. I otkriva se ponor ljudske duse.
“Moguce je ponovo biti dobar” rekao je Rahim Han, lik u romanu. Ta mogucnost jaca tokom price, ali, ipak, ostaje gorko pitanje “Da li je moguce?” Razmisljanje dalje neminovno vodi ka pitanju “Sta je kajanje? Da li je to nemiran san ili konkretna akcija? Kako Amir reaguje na molbu Rahima Hana da spasi Hasanovog potomka? Rekao je da se kaje, a ponovo se plasio.”
Ovaj roman vas vodi u duboko preispitivanje sebe. I na bolno suocavanje.
A Hasanov lik je sjajniji, iskreniji i plemenitiji od svih surovosti, opisanih i neopisanih.

Ostavite komentar