untitled4 Krf

Ostrvo Krf.
Prva asocijacija je, naravno, na srpsku istorijsku golgotu. Onda, treca godina studija, i Gerald Durrel… “My Family and Other Animals”….i tople slike Krfa, majstorski opisane. Hillarious.
Onda…. tisina….osim gorenavedene dve asocijacije, nisam pomisljala na to ostrvo.
Onda, pocetak leta i ja zelim da idem na more u Nicu. Imam poziv, sve je u redu. No, nesto se izjalovilo. Zovem Jelicu da ipak idemo u Nicu, na drugi nacin. Ona kaze da je bolje da idemo na Krf. Sasvim nova pomisao. Onda, u roku od pola sata, poziv. Brat Zoran. “Hoces na Krf?”, pita.
Ipsos. Turisticko mesto na ostrvu, na strani gde je i grad Krf. Izmedju Barbatija i Dasije. More. Plaza je blizu ulice, pa istrazujemo Dasiju. Plaza u Dasiji je zaista mnogo lepsa.
Ostrvom stalno prolaze ljudi na vespama. Cini mi se kao da stalno idu u po beskrajnom krugu. Zvuk motora je neminovan.
Taverne. Ljubazni konobari. Jedan bar u Dasiji, grcki ples…. fantasticno.
More. Njegova moc. More. Opustenost. Mir. Snaga. Boja. Moc.
Misteriozna vila pored naseg pansiona u Ipsosu. Kao iz nekog filma. Totalno nas opcinjava. I zid koji je okruzuje. Luksuzna je, kamena, i nekako nedodirljiva.
Izlazak u Guviju. Noc. Plaza. Fantastican Molfetta bar.
Vespe. Vespe. Motori. Svi nekuda jure. Italijani, Englezi, Srbi….glasovi.
Grad Krf. Zut i topao. Naravno, uske ulicice. Suveniri. Opustenost. Lakoca. Lepota. Gledamo majstora kako rucno pravi predmete od maslinovog drveta. Cesalj je moj. Degustiramo lokalno pice od malih pomorandzi (male pomorandze = http://en.wikipedia.org/wiki/Kumquat ). Grad Krf. Opustenost.
Rouzi, prodavacica preslatkih orijentalnih slatkisa u maloj radnji u gradu, kao neka dobra, punacka vila iz price. Rucno ih pravi. Raduje se. Poklanja nam ” a cake of happiness” sa mirisom ruze.
Old tree koktel bar, Ipsos. Kokteli sa prskalicama.
Malibu beach, Dasija. Ako ste tamo, obavezno je posetite.
Krstarenje do mesta Kasiopi. Uvale. Tirkizno more. Vetar. Ostrvo. Sa desne strane je Albanija. Gola i nekako nepristupacna. A, opet, ima neku energiju…. cak me i privlaci, tako ogoljena, nedostupna, pusta. More. Zasto ne mogu da zivim na nekom brodu, na sred pucine?
Ipsos, again. Passoa koktel bar. E, to je vec stvarno nesto. Kad i mestani grada Krfa tu svracaju i tvrde da su tu najkvalitetnija pica. Dance!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Znaci, ako ste u bilizini, Passoa cocktail bar, obavezno.
Grad Krf, drugi put. Ostvo Vido. Grc u grlu i zelucu. Mir. Neopisivi mir. Muk. Bistrina. Borovi. Muk. Mucnina. Mauzolej. Srpska imena i prezimena, gradovi, mesta, kosti. Razmisljanje. Plava grobnica. Jeza. Slava im.
Povratak. Trajekt ostavlja gibajuca rebra po povrsini mora. Oprostaj.
Corfu in my heart.

Ostavite komentar