Intervju sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Tunisa Amarom Ben Laminom

Vaša ekselencijo, da li nam možete reći nešto o vašem rodnom gradu. U kom delu Tunisa se nalazi i po čemu je poznat?

Rođen sam u Tebursuku, gradu na severu Tunisa koji se nalazi 100 km od glavnog grada. To je jedan rimski grad osvojen od strane Rimljana 46. godine pre nove ere, koji je zatim bio osvojen u VII veku od strane arapa, koji su ga nazvali Tabursuq ili zlatna pijaca. Ovaj grad je poznat po svojoj blizini (oko 5km) arheološkom nalazištu koje se prostire na 70 hektara – Duga, ili Thugga na latinskom jeziku, a koje je UNESCO 1997. godine uvrstio u svetsku baštinu, i koje svake godine privlači brojne strane turiste koji dolaze da vide savršeno očuvane spomenike iz punske, rimske i vizantijske epohe, kao što su : mauzolej, kapitol, pozorište i razni hramovi.

Kako biste opisali tuniski narod i kulturu?

Tunišani su topao i gostoljubiv narod, prijemčivi su, druželjubivi i otvoreni.

Da li nam možete reći nešto o starorimskoj istoriji Tunisa?

Tunis je odavno zauzimao strateški važno mesto na Mediteranu, i zbog toga je bio predmet osvajačkih pohoda od Berbera pa do Grka, preko Feničana, Rimljana, Vandala, Hilalita i Turka Otomana. Posle pada Kartagine 146. godine pre nove ere, stvorena je rimska provincija Afrika, koja se protezala na teritoriji današnjeg Tunisa, i koja je imala veoma bogat period jer postaje prvi snadbevač Rima pšenicom i maslinovim uljem. Nalazišta kao što su Duga, Sbeitla, El Džem svedoče o velikoj rimskoj civilizaciji čije sedište je bio Tunis tokom 6 vekova.

Ko su bili poznati Tunižani u dugoj istoriji Vaše zemlje?

Kao što ste rekli, Tunis ima veoma dugu istoriju, istoriju dugu 3000 godina, pa mi je veoma teško da izdvojim imena svih Tunišana koji su obeležili našu istoriju. Međutim, pošto se nalazimo u kontekstu revolulcije, citiraću slavnog tunišanskog pesnika koji je ujedno pobunjenik i romantik, Abu Al Kasem Ešebi, koji je napisao svoje prve pesme sa 14 godina. Pesnik slobode, uvek je podsticao tunišanski narod na pobunu i oslobođenje od tirana, kako bi imali dostojanstven život. Njegova najpoznatija pesma se zove Volja za životom:

 

„Kada narod jednoga dana poželi život

Sudbina će zasigurno odgovora dati

Tama će se neumitno razići

A okovi će se sigurno razbiti“

 

Da li nam možete opisati magiju pustinje Sahare? Kako je Vi doživljavate?

Pustinja, to je lepota, čistota, tišina, inspiracija, neopterećenost… Neko je rekao da „čovek, koji zna tajnu pustinje, ne može ostariti“, a onima koji nisu uopznali pustinju, rećiću da idu i otkriju čuda i moć tunišanske Sahare, predivne pejzaže stepa, dina i oaza.

 

 

Muzej Bardo je poznat po kolekciji mozaika. Možete li nam reći nešto više o njoj?

Muzej Bardo je jedan od najznačajnijih muzeja na svetu, koga stanovnici grada Tunisa još nazivaju „kućom čuda“. Otvoren je 7. maja 1888. To je istorijski spomenik koji čuva jedinstvene i izuzetne kolekcije ostataka iz preistorijskog perioda sve do savremene epohe, razne statue, skulpture od mermera i bronze, i naročito najveću kolekciju mozaika na svetu. Tu se takođe nalaze i rukopisi koji datiraju iz perioda od IX do XI veka, zlatni novčići, bronzani pehari, čaše, keramika iz doba arapsko-muslimanske civilizacije. Muzej Bardo privlači sve većii broj stranih turista.

Koje su glavne odlike tunižanske kuhinje? Kakvi su slatkiši? Koja su poznata pića? Šta najviše Vi volite, u čemu uživate?

Tunišanska kuhinja je nerazdvojivi deo tunišanske kulture, i na nju su uticale različite civilizacije koje su se smenjivale. U osnovi je bazirana na povrću, maslinovom ulju, jagnjećem i junećem mesu i ribi. Najpoznatije tradicionalno jelo je kuskus. U decembru 2011 su organizovani gastronomski tunišanski dani u jednom restoranu na Novom Beogradu kako bi upoznali prijateljski srpski narod sa kuhinjom naše zemlje.

Poznato je da je Tunis poznat po predivnim mestima na moru, možete li nam reći nešto o najpopularnijim destinacijama? Kako biste ocenili turističku ponudu Tunisa?

Treba reći i to da Tunis obiluje prelepim primorskim mestima na severu, kao i na jugu, duž obale koja se proteže na 1300 km, i svako od tih primorskih mesta ima svoje ljubitelje i poštovaoce. Najpopularnija mesta su Hamamet, Sus i Đerba.

Koje su Vaše impresije o Srbiji i Beogradu? Nalazite li sličnosti između dve zemlje, ljudi i kultura? Primećujete li razlike?

Smatram da je Beograd jedan veoma šarmantan grad, uostalom kao i njegovi stanovnici koji su gostoprimljivi i poznati po svojoj sklonosti ka veselju i dobrom jelu, i to je jedna od dodirnih tačaka naša dva naroda, srpskog i tunišanskog.

Možete li analizirati i opisati sadašnju situaciju u Tunisu, godinu dana posle formiranja nove vlade? Kako su tuniska revolucija i proces formiranja nove vlade promenili okolnosti u Vašoj zemlji?

Tunis je u 2011. godini sproveo brzu i mirnu narodnu revoluciju koja ce ostati upamćena u istoriji čovečanstva. Zemlja se, otada, angažovala u procesu demokratizacije kako bi izgradila jedno slobodno, pravedno i demokratsko društvo. Tekovine revolucije već su vidljive : sloboda govora, nacionalni dijalog, transparentan i demokratski izbor narodne ustavotvorne skupštine 23. oktobra 2011, širok program reformi u nekoliko oblasti. Sa sigurnosne tačke gledišta, zemlja je pronašla mir i stabilnost posle jednog perioda razumljivih turbulencija. Novi Tunis je napokon spreman da dočeka posetioce u najboljim uslovima.

Ana Atanasković

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar